Vyhľadať
Vyhľadať
Vyhľadať
metabolicky odpad

Pečeň – kráľovná detoxikácie. Ako a prečo jej pomôcť?

Na udržanie zdravia vplýva mnoho faktorov vrátane toho, ako dobre funguje detoxikačný systém Vášho tela pri vylučovaní toxínov. S toxínmi prichádzame do styku bohužiaľ v dnešnej dobe každý deň – nachádzajú sa v životnom prostredí, potravinách, v kozmetike aj predmetoch bežného používania. Pri “boji” s toxickými látkami sa ľudské telo spolieha predovšetkým na jeden orgán – pečeň. Častokrát je preto preťažená a potrebuje pomôcť. Je totiž jedným z najťažšie pracujúcich orgánov v tele, zabezpečuje stovky rôznych funkcií – neúnavne pracuje na detoxikácii, produkuje žlč potrebnú na trávenie, ukladá dôležité vitamíny a minerály (napríklad B vitamíny, železo).  

Ako teda môžeme podporiť zdravie pečene? Je potrebná očista pečene? Spolu sa dozvieme viac o funkcii pečene a o tom, ako jej prostredníctvom určitých potravín, nápojov a doplnkov pomôcť k čo najoptimálnejšiemu výkonu.

Funkcia pečene

Čo presne zabezpečuje pečeň? Medzi jej základné úlohy patrí:  

  • odstraňovanie toxínov;
  • spracovanie živín absorbovaných črevami; 
  • produkcia bielkovín a cholesterolu; 
  • regulácia zloženia krvi s cieľom dosiahnuť rovnováhu medzi bielkovinami, tukmi a cukrom; 
  • ukladanie minerálov, vitamínov do zásoby; 
  • rozklad odumretých červených krviniek; 
  • produkcia dôležitých chemických látok, ktoré pomáhajú správnemu zrážaniu krvi; 
  • odbúravanie a metabolizovanie alkoholu a liekov. 

Ako môžete vidieť, pečeň robí veľa pre telo a celkové zdravie, a preto je dôležité sa o ňu starať.

Potraviny, nápoje a výživové doplnky, ktoré ovplyvňujú zdravie pečene

Zdravie svojej pečene môžete podporiť konzumáciou určitých potravín, nápojov a doplnkov výživy. Najprv však odporúčame zo svojho jedálnička odstrániť potraviny, ktoré pečeň poškodzujú alebo nadmerne zaťažujú.

  1. Odstráňte zo stravy problematické potraviny

Ak Vaša strava pozostáva najmä zo spracovaných potravín, uvedomte si, že tieto potraviny môžu pôsobiť proti zdraviu pečene. Napríklad hydrogenované oleje, známe aj ako transmastné kyseliny sa vyznačujú chemickou štruktúrou, ktorá bola zmenená s cieľom predĺžiť trvanlivosť. Konzumácia transmastných kyselín môže spôsobiť problémy v celom tele vrátane pečene a srdca.  

Pridané dusičnany a dusitany – bežne sa nachádzajú v polotovaroch a rýchlom občerstvení a používajú sa na konzervovanie potravín, aby mali dlhšiu trvanlivosť, bránili rastu “zlých” baktérií a zachovali si farbu. Aj tieto spôsobujú problémy pečeni. Snažte sa nakupovať predovšetkým biopotraviny. Vaša pečeň totiž dopláca na stravu s vysokým obsahom chemikálií, pesticídov a iných toxínov.  

 

  1. Obmedzte alkohol a sladené nápoje

Pitie veľkého množstva alkoholu je jedným z najrýchlejších spôsobov ako zničiť pečeň, alkohol v kombinácii s liekmi na predpis, cigaretami alebo nesprávnou stravou spôsobuje ešte väčšie škody.  

Podobne by ste sa mali vyhýbať aj niektorým športovým nápojom, limonádam, energetickým nápojom a džúsom, pretože sú plné cukru a umelých sladidiel, ktoré môžu poškodiť pečeň. Nadmerná konzumácia cukru (najmä fruktózy) môže spôsobiť hromadenie tuku v pečeni. 

 

  1. Pozor na lieky a chemikálie

Niektoré lieky a chemikálie môžu byť toxické pre pečeň. Dôležité je dodržiavať pokyny lekára a neprekračovať odporúčané dávky liekov. Taktiež sa vyhýbajte nadmernému používaniu chemikálií v domácnosti a na pracovisku. 

 
  1. Pite surové zeleninové šťavy

Konzumácia surovej zeleniny vie byť veľkým pomocníkom pri očiste pečene. Pre mnohých je však nemožné zjesť také množstvo surovej zeleniny, aké potrebujete, aby bola očista účinná. Odšťavovaním rôznych druhov surovej zeleniny môžete ľahko získať 4 – 5 porcií čerstvej organickej zeleniny, ktoré na očistu potrebujete. Vďaka šťavám je zelenina ľahšie stráviteľná a lepšie sa vstrebáva. 

Medzi zeleninu ideálnu na očistu pečene patrí kapusta, karfiol a ružičkový kel. Hoci táto kombinácia nemusí znieť veľmi lákavo, do zmesi môžete pridať aj inú zeleninu, ktorú máte radi, napr. mrkvu, uhorku, červenú repu a zelenú zeleninu. Môžete pridať aj čerstvé bylinky ako je petržlen, mäta a iné, aby boli šťavy ešte chutnejšie. Táto zelenina môže pomôcť podporiť acidobázickú rovnováhu v tele a vytvoriť priateľskejšiu rovnováhu pH. 

Čistiť pečeň pomáha napríklad šťava z mrkvy. Betakarotén sa premieňa na vitamín A, ktorý pomáha vyplavovať toxíny z tela a zároveň znižuje množstvo tuku v pečeni. Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravý tráviaci trakt a urýchľuje vylučovanie.   

Koreň zázvoru – napríklad v zázvorových shotoch pomáha upokojiť tráviaci trakt, znižuje črevné plyny a pôsobí protizápalovo. 

 

  1. Konzumujte potraviny bohaté na draslík

Prijímate denne odporúčaných 4 700 miligramov draslíka? Potraviny bohaté na draslík pomáhajú pri čistení pečene a navyše podporujú zdravý kardiovaskulárny systém a zdravú hladinu cukru v krvi. 

Začnite jesť viac sladkých zemiakov (batátov) – jeden stredne veľký sladký zemiak obsahuje približne 700 miligramov draslíka a navyše má vysoký obsah vlákniny. Listy červenej repy obsahujú viac ako 1 300 miligramov draslíka v jednej šálke. Šálka čerstvého organického špenátu obsahuje 840 miligramov na porciu. Väčšie množstvo draslíka obsahujú tiež banány – 470 miligramov, pomáhajú pri trávení, čím podporujú zdravú detoxikáciu organizmu.

  1. Užívajte doplnky podporujúce zdravú pečeň

Kombinácia bylín nachádzajúca sa v produkte Liv Support od Planet Ayurveda sa v ajurvéde používa ako podpora pri rôznych ochoreniach pečene. Produkt Liv Support od Planet Ayurveda obsahuje 60 kapsúl, ktoré sa užívajú v množstve 1-2 kapsuly 1-2x denne. Ide o 100% prírodné kapsuly, plnené 100% prírodným vysoko účinným štandardizovaným extraktom. 

Pečeň - Liv Support Kapsuly Planet Ayurveda

Zložky Liv Support:

  • Kalmegh (Andrographis paniculata – extrakt z byliny Právenka latnatá) – právenka, známa aj ako indická echinacea, sa v ajurvéde používa pre svoje hepatoprotektívne (ochraňuje pečeň) a hepatostimululačné (podporuje pečeň) účinky. Napomáha podporiť imunitu a posilniť pečeň.
  • Bhringraj (Eclipta alba – extrakt z rastliny eklipta biela) – eklipta sa používa ako tonikum na obnovu pečene a v ajurvéde sa používa pre svoje výnimočné účinky pri regenerácii pečene. Napomáha regulovať funkciu pečene.
  • Saral (Pinus roxburghii – extrakt z kôry borovice roxburghovej) – kôra borovice rozburghovej je bohatá na antioxidantyktoré napomáhajú znovu naštartovať organizmus a zefektívniť proces regenerácie.
  • Kasani (Cichorium intybus – extrakt z listov čakanky siatej) – čakanka napomáha zlepšiť trávenie a chrániť pečeň od ďalšieho poškodenia. V ajurvéde sa odporúča pri ochoreniach ako je stukovatená pečeň, anorexia a ďalšie ochorenia pečene.

Ďalšie možnosti pomoci pečeni: 

Pestrec mariánsky sa považuje za “kráľa” detoxikačných bylín, preto je ideálny na očistu pečene. Pomáha podporovať detoxikačný systém zabudovaný v tele a podporuje celkové telesné zdravie. Najúčinnejší je v podobe drvenej byliny, nie čaju. 

Púpavový koreň má zdravý detoxikačný účinok, ktorý podporuje zdravie a fungovanie pečene. Obe byliny sa môžu užívať vo forme doplnku stravy alebo ako detoxikačný čaj.

Detoxikačný nápoj (olivový olej a citrónová šťava) – každé ráno vypite nápoj, do ktorého dáte 2 polievkové lyžice za studena lisovaného extra panenského olivového oleja a šťavu z polovice citróna.

  1. Antioxidanty

Antioxidanty, ako sú vitamíny C a E, pomáhajú chrániť pečeň pred poškodením voľnými radikálmi. Potraviny bohaté na tieto antioxidanty zahŕňajú citrusové plody, bobuľovité ovocie, orechy a zeleninu. 

 

  1. Vláknina

Vláknina podporuje zdravie tráviaceho systému a pomáha pri regulácii telesnej hmotnosti, čo je dôležité pre zdravie pečene. Vysoký príjem vlákniny nájdeme v celozrnných produktoch, zelenine, ovocí a strukovinách. 

 

  1. Fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita pomáha udržiavať zdravú telesnú hmotnosť a znižuje riziko obezity, ktorá je významným rizikovým faktorom pre ochorenia pečene, ako je nealkoholická tuková choroba pečene. Aeróbne cvičenie, ako je chôdza, beh alebo plávanie, je obzvlášť prospešné. 

  

  1. Hydratácia

Dostatočný príjem čistej vody je kľúčový pre správnu funkciu pečene. Voda pomáha pri detoxikácii a zaisťuje, že pečeň môže efektívne spracovávať a vylučovať škodlivé látky. 

Záver

Podpora zdravia pečene je nevyhnutná pre celkové zdravie, keďže žijeme vo svete kde máme zvýšený príjem toxínov. Vyvážená strava, pravidelná fyzická aktivita, obmedzenie škodlivých látok, dostatočná hydratácia a výber vhodných výživových doplnkov a čajov sú kľúčovými krokmi k udržaniu zdravia tohto dôležitého orgánu. Pamätajte, že zdravá pečeň je základom pre zdravý a aktívny život. 

Zdieľajte tento článok

0