Vyhľadať
Vyhľadať
Vyhľadať
viroza a prechladnutie

Viróza alebo prechladnutie – nedajte im šancu!

Prechladnutie – tento zdanlivo neškodný nepriateľ dokáže narušiť náš každodenný život a prinútiť nás na chvíľu zvoľniť tempo. Čo však prechladnutie vlastne je, ako sa mu dá predísť a čo robiť, ak nás naplno zasiahne? 

Prechladnutie je bežné vírusové ochorenie, vysoko nákazlivé, ktoré postihuje horné dýchacie cesty – nos, hrdlo a priedušky. Keď sa vírus dostane do tela, začne napádať sliznicu v nose a hrdle, čo spôsobí zápal a príznaky, ktoré tak dobre poznáme. 

Prenos je rôznymi spôsobmi – vzduchom alebo priamym kontaktom s infikovanou osobou či povrchom. Vírusy sa šíria vzduchom pri kýchaní, kašľaní alebo rozprávaní. Môžu sa usadiť na povrchoch, ako sú kľučky, telefóny či stoly, a prežiť tam aj niekoľko hodín. Keď sa dotkneme infikovaného povrchu a potom si priložíme ruku k tvári, vírus sa ľahko dostane do nášho tela. 

Šírenie prechladnutia je najčastejšie v jesenných a zimných mesiacoch, keď trávime viac času vo vnútri a v blízkom kontakte s inými ľuďmi, napríklad v práci, škole či škôlke. Rovnako k tomu prispieva oslabený imunitný systém, ktorý môže byť zraniteľnejší v dôsledku stresu, nedostatku spánku či nedostatočnej výživy. 

Aké sú príznaky prechladnutia?

viroza a prechladnutie

Medzi typické príznaky prechladnutia patria:

  • nádcha a upchatý nos,
  • kýchanie,
  • bolesť hrdla,
  • kašeľ,
  • únava
  • a zriedkavo aj mierne zvýšená teplota.  

Napriek tomu, že ide o ľahké ochorenie, aj prechladnutie vie narobiť problémy. Spôsobuje nepríjemnosti najmä preto, že jeho príznaky môžu trvať od niekoľkých dní až po týždeň či viac, čím nás obmedzujú v práci, škole či voľnočasových aktivitách. 

Prevencia: Ako sa chrániť?

Hoci neexistuje zaručený spôsob, ako sa úplne vyhnúť prechladnutiu, niekoľko jednoduchých krokov môže pomôcť znížiť riziko nákazy: 

  1. Časté umývanie rúk: Mydlo a teplá voda sú najúčinnejšie v boji proti vírusom, ktoré môžeme nevedomky prenášať z povrchov na našu tvár.
  2. Vyhýbanie sa kontaktu s chorými: Ak niekto vo vašom okolí vykazuje príznaky prechladnutia, je lepšie zachovať odstup.
  3. Zdravý životný štýl: Dostatok spánku, vyvážená strava a pravidelný pohyb môžu posilniť imunitný systém a pomôcť mu lepšie bojovať proti infekciám.
  4. Používanie ochranných prostriedkov: V období zvýšeného výskytu ochorení je dobré mať po ruke antibakteriálny gél alebo dezinfekčné utierky.
  5. Vyhýbanie sa dotyku tváre: Vírusy sa do tela dostávajú najmä cez sliznice v nose, očiach a ústach. Kontrola pohybov rúk je preto účinnou prevenciou.

Pomoc pri prechladnutí prírodnou cestou

Hneď ako sa dostavia prvé príznaky je vhodné pomôcť telu ich zmierniť, čím sa dokáže výrazne skrátiť doba potrebná  na uzdravenie. Synergický efekt všetkých týchto POMOCNÍKOV pocítite na vlastnej koži, patria tu:

Oddych a dostatok spánku 

Telo potrebuje energiu na boj s infekciou, preto je kľúčové dopriať si oddych. Počas spánku sa v tele “upratuje” a telo sa regeneruje. 

Pitný režim 

Hydratácia pomáha zvlhčovať sliznice a uľahčuje vykašliavanie. Voda má zároveň ochladzujúci účinok na náš organizmus, pomáha znižovať horúčku. Tekutiny ako bylinkový čaj a vývary môžu zmierniť bolesť hrdla a upokojovať. Tip na chutnú a výživnú vývarovú polievku nájdete v našom článku o kolagéne. 

Vhodný bylinkový čaj si vyberte podľa vašich symptómov: 

  • lipa malolistá – zníženie teploty a podpora imunity,
  • bazový kvet – nachladnutie a horúčka,
  • tymián – horné dýchacie cesty, 
  • šalvia – zápal hrdla,
  • harmanček – dýchacie cesty,
  • medvedí cesnak – vírusy,
  • divozel veľkokvetý – kašeľ.
harmancek

Antioxidanty 

Jednotkou medzi antioxidantami je vitamín C. Vitamín C pomáha nášmu organizmu posilniť imunitný systém, chráni bunky pred poškodením a pomáha v boji proti infekciám.   

Prírodné protizápalové extrakty 

V prírode je veľa byliniek, látok, ktoré majú antivirotické a antibakteriálne účinky. A teda je ich možné použiť počas infekcie na “ničenie nepriateľov”. Extrakt z grepových jadierok a extrakt z olivových listov používame v našej praxi najčastejšie, kvôli ich širokospektrálnym účinkom na vírusy, baktérie, plesne. Majú tiež antioxidačné učinky 

Extrakt z grepových jadierok 

Je to  tzv. prírodny “zabijak” vírusov a baktérií. Extrakt z grepových jadierok obsahuje veľké množstvo bioflavonoidov, glykozidov, vitamínu C a vitamínu E. Využíva sa pri boji proti nádche a chrípkových ochoreniam, infekciách dýchacích ciest a hrdla, zápaloch ucha, prínosových dutín a močových ciest, ako aj pri zmierňovaní nevoľnosti a podpore trávenia. Má zároveň protiplesňové účinky. V zriedenom stave (s vodou, 1:1) je možné ho požiť aj na infekcie do uší, nosa.

Extrakt z grepových jadierok značky Biocom je vhodný aj pre kojencov (napríklad pri liečbe kandidy) a domáce zvieratá, keďže neobsahuje alkohol a nemá horkú chuť. Pri akútnych zdravotných ťažkostiach sa užíva 20-40 kvapiek 3x denne pre dospelých, 10-20 kvapiek 3x denne pre deti v závislosti od váhy – maximálne 3 kvapky na 1 kilogram váhy dieťaťa na deň. Preventívne na posilnenie imunity počas chrípkového obdobia alebo na dlhodobé užívanie odporúčame 10-15 kvapiek 3x denne pre dospelých, 5-10 kvapiek 3x denne pre deti.

Extrakt z olivových listov 

Listy olivovníka sú významným posilňovačom imunity. Využíva sa pri liečbe chrípky, prechladnutia, alergie a ďalších chorôb dýchacích ciest. Zároveň pomáha zmierniť zápal prínosových dutín. Má silné antioxidačné účinky a podporuje imunitný systém. V podobe extraktu z olivových listov nájdete produkt tu.

Difúzovanie esenciálnych olejov  

Esenciálne oleje ako sú mäta, eukalyptus a tea tree pomáhajú uvoľniť dýchacie cesty. Mäta prieporná pomáha s čistením dýchacích ciest, upokojuje kašeľ, zmierňuje zápal prínosných dutín, lieči infekcie v krku a znižuje horúčku. Eukalyptus zlepšuje dýchanie a je prírodným liekom na kašeľ a kýchanie. Tea tree (čajovníkový) olej podporuje imunitný systém, pomáha pri vykašliavaní a stimuluje priedušky. 

Vhodnou formou užívania esenciálnych olejov je aróma difúzer, ktorý dokáže kvapky esenciálneho oleja rozbiť na drobné molekuly a tie sa následne prostredníctvom sliznice a čuchových receptorov dostávajú do krvi a postupne aj do celého tela. 

Zinok 

Zinok je jedným z esenciálnych prvkov, ktoré sa pri vírusovej infekcii spotrebovávajú vo zvýšenej miere. Jeho nedostatok odporúčame dopĺňať užívaným vhodných výživových doplnkov, počas celej doby infekcie, kým sú prítomné symptómy, odporúčané dávkovanie pre dospelých sa pohybuje v rozmedzí 15 – 30 mg denne. Viac informácií o zinku a jeho význame pre náš organizmus nájdete v našom článku venovanom práve tomuto prvku. 

Napriek tomu, že ide o ľahké ochorenie, aj prechladnutie vie narobiť problémy. Spôsobuje nepríjemnosti najmä preto, že jeho príznaky môžu trvať od niekoľkých dní až po týždeň či viac, čím nás obmedzujú v práci, škole či pri voľnočasových aktivitách.

Prechladnutie väčšinou prejde samo od seba, no v niektorých prípadoch je lepšie poradiť sa s lekárom. Ak máte vysokú horúčku, ktorá trvá niekoľko dní, dýchacie ťažkosti, silný kašeľ alebo bolesť ucha, môže ísť o komplikácie, ktoré si vyžadujú odbornú starostlivosť. 

Zdieľajte tento článok

0