Vyhľadať
Vyhľadať
Vyhľadať
boj s infekciou

Ochráňte sa pred infekciou, prevencia je základ

Téme imunity a boja s infekciou sme sa už venovali v jednom z našich predošlých článkov. V článku o virózach ste sa dozvedeli, že prírodné protizápalové extrakty pomáhajú v boji proti vírusom a baktériám, ako aj to, že vitamín C chráni bunky pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom, ktorý vzniká v dôsledku prítomnosti infekcie v tele. Ako “domácu lekárničku” je vhodné mať doma nachystaný extrakt z grepových jadierok, ktorý má antibakteriálne a antivírusové účinky, je možné ho použiť od jedného roka života. Užíva sa vnútorne orálne (kvapky do vody), ale je možné ho použiť aj lokálne ako kvapky do nosa/ucha v prípade infekcie v týchto orgánoch. Nájdete ho tu. Celý článok o tom, čo by vám nemalo doma chýbať, ak bojujete s prechladením si prečítate tu.

Jeseň však zďaleka nekončí a najmä v tomto období na nás vírusy útočia z každej strany. Ako teda zabezpečiť, aby bolo naše telo silné a dokázalo sa lepšie chrániť pred infekciou? 

Základom boja s infekciou je prevencia

boj s infekciou

Strava 

Nie je žiadnym tajomstvom, že strava, ktorú konzumujete vplýva na vaše zdravie. Optimálne pre boj proti infekciám a posilnenie imunity je zloženie jedálnička v pomere 80 na 20% – dbajte na prevažne alkalizujúcu stravu ako je zelenina, ovocie a orechy, ktoré by mali tvoriť 80% vášho jedálnička. Jedzte veľa zdravých olejov, ktoré vám zabezpečia prísun omega-3 mastných kyselín, tie fungujú protizápalovo. Výborným zdrojom minerálov, aminokyselín a kolagénu je vývarová polievka, ktorú si viete jednoducho pripraviť doma podľa receptu, ktorý nájdete tu.

Viac o acidóze (prekyslení) organizmu a potravinách, ktorých konzumáciu je vhodné obmedziť sa dočítate v našom článku tu.

Antioxidanty a vitamíny 

Bohatým zdrojom antioxidantov a vitamínov je ovocie a zelenina, či už v surovej podobe, varené alebo vo forme štiav. Čím farebnejší bude váš tanier, tým viac rôznych živín dodáte svojmu telu. 

Spánok 

Doprajte si dostatok oddychu. Naše telo sa v noci regeneruje a “upratuje”. Počas spánku dochádza k tvorbe a uvoľňovaniu cytokínov – proteínov, ktoré pomáhajú bojovať proti infekciám a zápalom. Nedostatok spánku môže oslabiť imunitnú odpoveď, čím sa zvyšuje náchylnosť na infekcie, ako sú prechladnutie alebo chrípka. 

Detox – čistá krv bez toxínov

Toxíny majú negatívny vplyv na funkciu červených a bielych krviniek v našej krvi, čo môže oslabiť imunitný systém a celkové zdravie. Oxidačný stres vedie k poškodeniu membrán červených krviniek, čo znižuje ich schopnosť prenášať kyslík. Toxíny zároveň znižujú schopnosť bielych krviniek rozpoznávať a ničiť patogény (baktérie, vírusy, plesne) a spôsobujú nadmernú alebo chronickú zápalovú reakciu. 

Pri boji s toxínmi zohráva dôležitú úlohu naša pečeň. Je potrebné pomôcť telu viazať toxíny, na tento účel sa používa napríklad chlorella alebo spirulina. Prečítajte si viac o tom, ako jej môžete pomôcť pri detoxikácii organizmu.

Probiotiká 

70-80% našej imunity sídli v črevách, preto je vhodné ju z času na čas podporiť probiotikami, či už vo forme fermentovaných potravín alebo výživového doplnku. 

V zdravom tele zdravý duch 

Zacvičte si, hýbte sa primerane vašim možnostiam. Aj obyčajná chôdza niekoľko minút denne bude mať na vaše zdravie pozitívny vplyv. 

Čo teda užívať denne, aby to fungovalo? Ako na to v praxi?

Vhodná úprava stravy je základný a efektívny nástroj pri boji proti mnohým zdravotným problémom. Niekedy je však vhodné doplniť upravený jedálniček správnym výberom výživových doplnkov, ktoré mu dodajú to, čo je zo stravy náročné získať v potrebnom množstve. 

Do svojho denného režimu je vhodné zaradiť vo forme výživových doplnkov: 

Omega-3 mastné kyseliny 

Omega-3 mastné kyseliny sú esenciálne, čo znamená, že ich telo nevie samo produkovať. Preto je potrebné ich prijímať prostredníctvom stravy alebo výživových doplnkov.  

Omega-3 mastné kyseliny majú protizápalové vlastnosti, čo pomáha zmierniť chronické zápalové stavy, redukovať autoimunitné procesy ako sú reumatoidná artritída a ďalšie autoimunitné ochorenia. Omega-3 mastné kyseliny posilňujú imunitný systém a pomáhajú aj pri liečbe infekcií vírusového a bakteriálneho charakteru. 

Užívajte 2 kapsuly denne produktu Biocom4You Super Omega-3 po jedle a dodáte tak telu potrebné množstvo EPA aj DHA každý deň.

1136 large
Super Omeg-3 od Biocom4You
E3C3C70A FC7B 4D3C 8DCE 1A25AC2DB385
Vitamín C 1000 mg od Biocom4You

Vitamín C 

Pri prevencii je vhodné užívať 1000 mg vitamínu C denne. Jedna kapsula denne ráno po jedle z produktu Biocom4You postačí.

Prečo je dôležité dopĺňať vitamín C každodenne? Antioxidantov je bohužiaľ v ovocí a zelenine kvôli spôsobu ich pestovania výrazne menej ako naše telo potrebuje, a teda je vhodné dopĺňať vitamín C denne aj z iných zdrojov. Podobne je to s omega-3 mastnými kyselinami, ktoré štandardne dostávame do tela v malom množstve. 

Vitamín C podporuje obranyschopnosť organizmu voči infekciám a posilňuje imunitu. 

Chlorella 

Vonkajšie prostredie a zlá životospráva majú za následok prekyslenie organizmu a kumuláciu metabolických odpadov, ťažkých kovov a chemikálií v tele. Odkyslenie a detox organizmu dopomáhajú k rovnováhe pH vnútorného prostredia a majú priaznivý vplyv na imunitný systém. 

Chlorella obsahuje dôležité vitamíny a minerály, ktoré prispievajú k zníženiu prekyslenia organizmu a udržaniu vyváženej hladiny pH. Pomáha pri odvádzaní toxínov Odporúčame užívať 5-10 tabliet 2x denne, najlepšie 20 minút pred jedlom. 

bio chlorella green ways tablety krabica
Bio Chlorella tablety od Green Ways

A aby sme nezabudli – dôležitým krokom, aj keď pre mnohých určite nie jednoduchým, je vynechať sladkosti. Konzumácia nadmerného množstva cukru podporuje chronický zápal v tele, čím oslabuje celkový imunitný systém. Zároveň negatívne vplýva na funkciu bielych krviniek, ktoré sú kľúčové pre boj proti infekciám a baktériám. 

Želáme Vám veľa zdravia. Ak by táto prevencia predsa len nestačila, máte možnosť nás navštíviť a pomôžeme Vám.

Zdieľajte tento článok

0