Vyhľadať
Vyhľadať
Vyhľadať
helikobakter

Helikobakter – rýchla pomoc

Helikobakter pylori (v skratke H. pylori) je baktéria, ktorá infikuje žalúdok a dvanástnik (prvú časť tenkého čreva). Patrí medzi najčastejšie príčiny zápalových ochorení žalúdka, vrátane gastritídy a vredovej choroby žalúdka a dvanástnika. Táto baktéria je schopná prežívať v kyslom prostredí žalúdka vďaka schopnosti produkovať enzým ureázu, ktorý neutralizuje žalúdočnú kyselinu.  

Baktériou H. pylori je “nakazených” cca 40-50% populácie, pričom u väčšiny nakazených nespôsobuje takmer žiadne zdravotné problémy. V mnohých prípadoch sa však H. pylori rozmnoží natoľko, že začne spôsobovať tráviace ťažkosti nielen v oblasti žalúdka, ale aj v celom tráviacom trakte. Nie je presne známe, prečo niektorí ľudia nakazení touto baktériou nevykazujú žiadne príznaky, zatiaľ čo iní trpia vážnymi symptómami. Rolu môžu hrať: 

  • genetické faktory a individuálna náchylnosť, 
  • zlé stravovacie návyky (nadmerná konzumácia kyselinotvorných jedál a nápojov), 
  • stres a životný štýl
  • produkcia žalúdočných kyselín

 

Prenos helikobaktera sa môže uskutočniť: 

  • orálnou cestou: napríklad kontaminovanou potravou, vodou, alebo priamym kontaktom s infikovanou osobou (slinami, spoločnými príbormi alebo pohármi),
  • fekálno-orálnou cestou: baktéria sa môže šíriť pri zlých hygienických návykoch, napríklad pri nedostatočnom umývaní rúk po toalete. 

Príznaky infekcie

Vznik príznakov infekcie H. pylori je rôzny – niektoré sa objavia hneď, iné sa vyskytnú až neskôr. Infekcia helikobakterom môže spôsobiť: 

  • bolesť alebo pálenie v hornej časti brucha, ktorá sa zhoršuje, keď je žalúdok prázdny, 
  • kŕče v žalúdku, 
  • pocit ťažkosti na žalúdku, 
  • nevoľnosť, nadúvanie, zvracanie, 
  • strata chuti do jedla, 
  • pocit plnosti, 
  • časté grganie, 
  • pálenie záhy, 
  • zápach z úst, 
  • strata hmotnosti, 
  • plynatosť (meteorizmus) alebo aj neschopnosť uvoľniť plyny, 
  • nafúknuté brucho. 

Vážne prípady a neriešenie infekcie H. pylori môžu viesť k tvorbe žalúdočných alebo dvanástnikových vredov, chronickému zápalu žalúdka alebo aj k vzniku rakoviny žalúdka. 

Ako sa zbaviť helikobaktera?

V našom Centre naturopatie používame na ničenie helikobaktera plazmový generátor

Úľavu od symptómov pocítite už po jednom sedení, ktoré trvá približne 1 hodinu. 

V prípade potreby testujeme prítomnosť helikobaktera pomocou Sensitiv Imago 530.

Terapiu je možné realizovať aj bez potvrdenia prítomnosti baktérie, ako prevenciu.

plazmovy generator
Plazmový generátor

Výhodou tejto metódy je to, že nedochádza k zaťaženiu tráviaceho traktu tak, ako je to v prípade liečby antibiotikami. Viac informácii o plazmovom generátore si môžete prečítať tu. V prípade záujmu sa môžete objednať prostredníctvom nášho formulára.

Pre stabilizáciu a udržanie stavu, aby nedošlo k opätovnej reinfekcii, je vhodné sa vyhýbať: 

  • dráždivým potravinám a koreniam (soľ, chilli, potraviny v sladkokyslom náleve, ocot); 
  • prekysľujúcim nápojom, ktoré menia  pH na žalúdku (sladené, bublinkové nápoje, káva, čierny čaj); 
  • prekysľujúcim potravinám (údeniny, vyprážané potraviny, akékoľvek konzervy); 
  • sladkostiam; 
  • nevhodným kombináciám potravín (snažiť sa o maximálne 2-4 zložkové jedlá, nekombinovať mliečne výrobky s cukrom a ovocím, sladkosti po hlavnom jedle, nevyjedať celý deň niečo); 
  • bielej múke, droždiu a výrobkom z nich (namiesto pečiva s droždím uprednostňujte kváskové pečivo). 
bio jacmen tablety Green Ways
Zelený jačmeň od GreenWays

Odporúčame: 

  • užívať probiotiká, ideálne 3x denne (poraďte sa s našimi terapeutmi, pretože druh záleží od Vášho stavu); 
  • užívať zelený jačmeň aspoň 2x denne, ktorý alkalizuje telo pomocou minerálov a pôsobí protizápalovo (najvhodnejší je zelený jačmeň od firmy Greenways, kvôli vysokému obsahu minerálov; nevhodné pri užívaní liekov  na riedenie krvi a autoimunitných ochoreniach);
  • pitie repíkového alebo nechtíkového čaju 0,5-1 liter denne, jemný výluh do 10 minút. 

Zdieľajte tento článok

0