Alergia je prehnaná reakcia imunitného systému na látky, ktoré by nám za normálnych okolností nemali spôsobovať zdravotné problémy. Tieto látky, známe ako alergény, môžu byť rôzne – od peľu, prachu a zvieracej srsti až po určité potraviny a dokonca aj lieky. Imunitný systém alergika reaguje na kontakt s alergénom tak, akoby bojoval proti nebezpečnej hrozbe, čo vedie k rôznym príznakom.
Symptómy alergie môžu byť rôzne a závisia od typu alergie. Medzi najčastejšie patria:
1. Kýchanie, svrbenie v nose a nádcha
2. Svrbenie a slzenie očí, začervenanie očí
3. Vyrážky a svrbenie kože, ekzém, kontaktná dermatitída
4. Opuchy najmä v oblasti tváre, pier, očí alebo hrdla
5. Dýchacie problémy, astmatické záchvaty
6. Tráviace ťažkosti, nevoľnosť, zvracanie, bolesť brucha alebo hnačka
V niektorých prípadoch môže alergia viesť k anafylaxii, čo je závažná, život ohrozujúca reakcia, ktorá vyžaduje okamžitú lekársku pomoc. Pre alergikov je dôležité identifikovať a vyhýbať sa alergénom, ktoré spúšťajú ich symptómy a v prípade potreby užívať lieky. Klasická medicína často siaha po liečbe kortikoidmi, ktoré však znižujú vlastnú imunitu organizmu a ich dlhodobé užívanie môže viesť k vedľajším účinkom.
Z naturopatického hľadiska patria medzi časté príčiny vzniku alergií komponenty, ktoré zaťažujú náš imunitný systém:
- zanesenie organizmu toxínmi, ktoré iritujú imunitný systém,
- prítomnosť patogénov ako sú vírusy, baktérie, parazity a plesne,
- deficit látok potrebných pre správne fungovanie imunitného systému, napr. vitamín D3, B vitamíny, zinok a pod.
Aké sú prírodné možnosti pomoci pri boji s alergiou?
1. Zabezpečte čistenie tela – viazanie toxínov
Toxíny spúšťajú v našom organizme imunitné reakcie, ktoré môžu okrem iného viesť k vzniku alergií. Pozrite si náš predošlý článok, v ktorom nájdete viac informácií o vplyve toxínov na naše telo a o prostriedkoch na ich vyvedenie z tela.
2. Upravte svoj jedálniček
Vhodne zvolená strava dokáže výrazne pomôcť pri liečbe rôznych typov alergií. Základom je zredukovať vo svojom jedálničku potraviny vyvolávajúce zápal ako sú pšenica, mliečne výrobky z kravského mlieka a podobne. Ak neviete, ktoré potraviny vám spôsobujú problém, vyskúšajte eliminačnú diétu a obmedzte konzumáciu ťažko stráviteľných potravín. V našom článku venovanom ľahko stráviteľným potravinám sa dočítate, ako pomôcť svojmu tráveniu a ktoré potraviny je vhodné vyradiť z jedálnička.
3. Užívajte vitamín D3
Značný vplyv na rozvoj alergií má aj vitamín D3, ktorého deficit je podľa najnovších výskumov dokonca primárnou príčinou vzniku a vývoja alergií a astmy. Tento nedostatok vitamínu D3 sa dá našťastie jednoducho napraviť jeho správnou a dlhodobou suplementáciou. V prípade alergií a astmy je nevyhnutné užívať vyššie dávky ako sú bežne odporúčané, čo môže byť pri alergiách 5000 až 10 000 IU denne po dobu aspoň 2 mesiacov. Pobyt na slnku má určite svoje výhody, avšak v prípade nedostatku vitamínu D3 sa nespoliehajte výlučne len na slnečné žiarenie – len 20% vitamínu D3 získava telo pobytom na slnku, z čoho časť je blokovaná filtrami pri použití krémov na opaľovanie. 80% vitamínu D3 sa vstrebáva do tela zo živočíšnych tukových potravín v tráviacom trakte, ale pri deficite, ktorý je v súčasnosti veľmi bežný, odporúčame obohatiť jedálniček o doplnky výživy. Samotná strava pri deficite už nie je schopná nasýtiť hladinu D vitamínu v tele.
4. Doplňte omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny pôsobia na naše telo protizápalovo a pomáhajú nášmu organizmu regulovať imunitný systém. Ak preferujete rastlinnú stravu, tak zaraďte do svojho jedálnička za studena lisované oleje, napr. ľanový olej a konopný olej. Dajte si však pozor na vhodné skladovanie – tieto oleje sa rýchlo kazia, preto je nutné ich po otvorení skladovať v chladničke. Pokazený olej spoznáte podľa zmeny chuti, sú viac horké.
Mnoho ľudí má problém s metabolizmom rastlinnej formy omega-3 mastných kyselín (ALA) na mastné kyseliny vyššieho rádu (DHA, EPA). Ide o silné antioxidanty, ktoré majú pre vaše telo mnoho benefitov. Najväčšie množstvo DHA a EPA sa vyskytuje v rybom oleji. Ak vám rybí olej nevonia, tak siahnite po výživovom doplnku s obsahom týchto kyselín ako je napríklad Super Omega-3 od spoločnosti Biocom. Pre doplnenie potrebného množstva omega-3 kyselín stačia 1-2 kapsule za deň.
Dôležitým krokom je nielen zvýšenie konzumácie omega-3 kyselín, ale aj obmedzenie príjmu omega-6 kyselín, keďže ich vzájomný pomer výrazne ovplyvňuje zápalové procesy v tele.
5. Využite silu byliniek – prírodných antihistaminík
Mnoho byliniek je pre svoju schopnosť zmierniť príznaky alergie považovaných za tzv. prírodné antihistaminiká. Medzi takéto bylinky zaraďujeme napríklad:
- Výťažok z listov olivovníka – extrakt z olivových listov posilňuje imunitu, pomáha pri liečbe bakteriálnych a plesňových infekcií, má antioxidačné účinky a zmierňuje prejavy alergie. 20% výťažok z listov olivovníka nájdete napríklad v produkte od spoločnosti Biocom.
- Aller-G Care od Planet Ayurveda – táto zmes ajurvédskych bylín je dlhodobo odporúčaná pri rôznych typoch alergií a astme ako náhrada za chemické lieky na alergie. Pomáha upokojiť alergickú reakciu, a zároveň znižuje opuch slizníc a kýchanie. Odporúčané dávkovanie je 1 kapsula 2-3x denne.
- Kvercetín – poznáme ho aj pod názvom quercetín. Ide o flavanoid a silný antioxidant, ktorý posilňuje imunitný systém, chráni srdcovo-cievny systém a je známy aj svojimi protizápalovými a antialergickými účinkami. Kvercetín sa prirodzene nachádza vo viacerých bylinkách a potravinách, akými sú napríklad jablká, čierny a zelený čaj, bobuľovité ovocie, hrozno, cibuľa, brokolica, ginkgo biloba alebo červené víno. Hodnoty kvercetínu v potravinách však nie sú natoľko výrazné, aby významne prispeli k liečbe alergie. Preto sa odporúča zaradiť ho do jedálnička aj v podobe výživového doplnku.
- Vitamín C – vitamín C je silný antioxidant, ktorý si však naše telo nevie vytvárať samé, preto je nutné dopĺňať ho stravou. Vitamín C pomáha nášmu organizmu hneď niekoľkými spôsobmi – posilňuje imunitný systém, chráni bunky pred poškodením a pomáha v boji proti infekciám. Zároveň pomáha znížiť tvorbu histamínu v tele a tým oslabuje závažnosť alergických reakcií. Bohaté na vitamín C sú napríklad šípky, citrusové ovocie, čierne ríbezle, rakytník, paprika, brokolica, karfiol, petržlenová vňať, kel, kiwi, jahody a paradajky. Pre posilnenie imunitného systému sa odporúča minimálna dávka vitamínu C v rozsahu 15 mg pre malé deti až 90 mg pre dospelých, v prípadne závažnej alergie však možno dávku navýšiť na 500 až 5 000 mg rozdelených počas dňa.
Okrem už spomenutých bylín a potravín sú prínosom pri boji s alergiou aj perila krovitá, kurkuma, ľanový olej, zázvor, galgant (thajský zázvor), čierna rasca, datle, mangostána, granátové jablko, čaj Maté.
Nezabúdajte popri zmene stravy aj na úpravu črevnej mikroflóry vhodnými probiotikami, čistenie čreva a detoxikáciu, keďže až 90% našej imunity sídli práve v tráviacom systéme.