Jeseň je už za rohom a jablká majú svoju sezónu. Teraz je ten správny čas na prípravu jablkového koláča. Pozrite si tento recept na bezgluténový jablkový koláč, ktorý využíva vlastnú zmes bezlepkovej múky, kolagénový proteín a bylinný jablčný ocot. Vďaka tomu je to ten najzdravší a zároveň stále lahodný kúsok jablkového koláča.
Suroviny na jablkový koláč
Hlavnou surovinou tohto bezlepkového jablkového koláča je jablko odrody Granny Smith. Je to jedno z najlepších jabĺk a navyše má menej ovocného cukru ako iné druhy.
Jablká obsahujú rozmanitú skupinu fytonutrientov vrátane polyfenolov a karotenoidov. Štúdie spájajú ich konzumáciu so zníženým rizikom mnohých ochorení a mnohými benefitmi pre mozog aj srdce.
Najlepšou bezlepkovou zmesou múky pre tento druh jabĺk je zmes múky z hnedej ryže, zemiakového škrobu, tapiokovej múky a xantánovej gumy. Môžete použiť aj paleo múku zakúpenú v obchode. Na zahusťovanie plnky funguje veľmi dobre múka z maranty, ktorá sa tiež používa do polievok, krémov.
Čo sa týka tukov, použite maslo z mlieka kráv, ktoré sú kŕmené trávou alebo vegánske maslo. Keď sa nasýtené tuky získavajú s mierou a zo zdravých zdrojov, poskytujú telu veľmi potrebný zdroj energie a pomáhajú pri stabilite cukru v krvi.
Do korpusu tohto jablkového koláča sa pridáva jablčný ocot, ktorý mu dodáva príjemnú ostrú chuť. V náplni koláča použijeme kolagénový proteín, ktorý vám dodá kolagén na podporu pokožky, kĺbov a čriev.
Na bezlepkový jablkový koláč si pripravte:
Na cesto:
- 2 ½ šálky bezlepkovej zmesi múky (1 ½ šálky múky z hnedej ryže, ½ šálky zemiakového škrobu, ¼ šálky tapiokovej múky, 1 čl xantánovej gumy) alebo 2 ½ šálky Paleo múky
- ½ čl morskej soli
- 1 PL kokosového alebo kryštálového cukru
- 16 PL studeného masla nakrájaného na malé kúsky
- 1 čl jablkového octu
- ⅓–½ šálky ľadovej vody
Na plnku:
- 7 Granny Smith jabĺk (ošúpaných a nakrájaných)
- 2 PL citrónovej šťavy
- ¾ šálky kokosového cukru
- 2 PL bezlepkovej zmesi múky
- 2 PL múky z maranty
- ½ čl morskej soli
- 1 čl škorice
- ½ čl muškátového orieška
- ½ čl nového korenia
- 2 odmerky kolagénového proteínu
- 2 čl vanilkového extraktu
- ¼ šálky jablkovej šťavy
- 2 PL studeného masla nakrájaného na malé kocky
- kokosový olej (v spreji) na vymastenie formy
- 1 vajce
- 1 PL studenej vody
Ako si pripraviť bezgluténový jablkový koláč?
Najprv si pripravte bezlepkovú zmes múky (alebo použite paleo múku z obchodu). V miske zmiešajte múku z hnedej ryže, zemiakový škrob, tapiokovú múku a xantánovú gumu. Dajte do vzduchotesnej nádoby a skladujte na suchom mieste, kým ju nebudete pripravení použiť.
Na prípravu korpusu zmiešajte v miske zmes bezlepkovej múky, soľ a kokosový alebo kryštálový cukor. Zapracujte do zmesi studené maslo nakrájané na malé kúsky, kým sa zmes rovnomerne nerozpadáva a maslo nebude na kúsky veľkosti hrášku.
Ak používate kuchynský robot, vložte múku, cukor a soľ do misy kuchynského robota a niekoľkokrát pulzujte, aby sa zmiešali. Pridajte maslo a pulzujte, kým kúsky masla nemajú veľkosť hrášku a zmes sa nedrobí.
Pridajte jablčný ocot a metličkou ho spojte so zmesou. Pridajte ľadovú vodu a miešajte alebo pulzujte, kým sa suroviny nespoja. Cesto by sa malo medzi prstami lepiť. Ak je cesto príliš mokré, pridávajte postupne po štvrť šálke múky.
Cesto rozdeľte na dve časti, prikryte ich fóliou a nechajte 30 minút v chladničke.
Potom si pripravte jablkovú náplň. Ošúpeme 7 jabĺk Granny Smith, vykrojíme jadrovník a nakrájame. Do veľkej misy pridajte jablká, citrónovú šťavu, kokosový cukor, bezlepkovú múku, múku z maranty, morskú soľ, škoricu, muškátový oriešok, nové korenie a kolagénový proteín. Miešajte, kým sa zmes úplne nespojí.
Pridajte vanilkový extrakt a jablkovú šťavu a miešajte, kým sa všetko nespojí a jablká sa úplne neobalia.
Okrúhlu formu s priemerom 22 cm vymažte kokosovým olejom a odložte bokom. Pracovnú dosku posypte bezlepkovou múkou. Cesto na korpus rozvaľkajte na kruh s priemerom 30 cm. Obtočte cesto okolo valčeka, preneste ho do formy a okraje orežte tak, aby cesto neprevísalo. Pridajte jablkovú náplň a navrch položte 2 polievkové lyžice studeného, na kocky nakrájaného masla.
Druhé cesto rozvaľkajte na kruh s priemerom 30 cm. Opatrne ho položte na jablkovú zmes a postláčajte okraje, aby sa obe časti cesta spojili.
Pre väčší lesk potrite povrch vajíčkom. V malej miske rozšľahajte vajce a polievkovú lyžicu vody. Potrite vrch koláča a vyrežte doň štyri zárezy, aby mohla unikať para. Rúru predhrejte na 220 °C. Koláč nechajte cca 10 minút odpočívať v chladničke, kým sa rúra predhreje.
Jablkový koláč vložte do rúry a pečte 10 minút. Pod jablkový koláč položte papier na pečenie alebo alobalom vystlaný plech, aby ste zachytili prípadné kvapky z koláča. Koláč vyberte z rúry a nechajte ho odpočívať na chladiacej mriežke. Znížte teplotu rúry na 190 °C a nechajte rúru zohriať na požadovanú teplotu, približne 10 minút.
Koláč vložte opäť do rúry a pečte 40 minút. V polovici pečenia ho skontrolujte, a ak začne korpus hnednúť, prikryte ho alobalom.
Koláč by mal byť zlatohnedý a náplň bude bublať cez vyrezané otvory. Pred krájaním nechajte koláč aspoň hodinu vychladnúť.
Koláč môžete prikryť a nechať pri izbovej teplote 1 – 2 dni. V chladničke ho môžete prikrytý skladovať až štyri dni.