Ghee, alebo inak prepustené maslo, je bohatým zdrojom vitamínov a mastných kyselín, ktoré podporujú dobré zdravie. Je to starodávny liek na kašeľ, nádchu a jemnú pokožku, ale v posledných rokoch sa dôveryhodnosť nasýtených tukov, medzi ktoré patrí aj ghee, spochybňuje.
Niektorí ľudia veria, že nasýtené tuky sú zlé a škodlivé, avšak nedávny výskum a väčšina odborníkov na zdravie sa zhodujú, že prirodzene sa vyskytujúce nasýtené tuky obsiahnuté v ghee sú v skutočnosti prospešné pre vaše zdravie.
Prečítajte si 8 úžasných zdravotných prínosov ghee a na konci článku na vás čaká aj 15% zľavový kód na nákup v Powerlogy:
1. Posilňuje kosti
Ghee je jednou z mála potravín, ktoré sú bohaté na vitamín K, najmä na vitamín K2. Vitamín K2 pomáha telu využívať esenciálne minerály, vrátane vápnika, a tým zlepšuje zdravie a vývoj kostí, pomáha tiež eliminovať zubný kaz. Ďalšou funkciou ghee je udržiavanie lubrikovaných kĺbov a spojivových tkanív, čo zvyšuje ich pružnosť a flexibilitu.
2. Posilňuje imunitný systém, udržuje vaše oči zdravé
Ghee je plné vitamínu A, ktorý pomáha eliminovať voľné radikály v tele. Vitamín A je spojený so správnym fungovaním imunitného systému. To však nie je všetko – vitamín A je zároveň silným antioxidantom, ktorý môže pomôcť predchádzať niektorým typom rakoviny, najmä ulceróznej kolitíde, ktorá by inak mohla viesť k rakovine hrubého čreva.
Vitamín A zlepšuje zdravie očí a znižuje počet zdravotných problémov súvisiacich s očami. Tento silný antioxidant znižuje riziko makulárnej degenerácie a vzniku sivého zákalu. Mastné kyseliny v ghee zvyšujú vstrebávanie tohto dôležitého vitamínu, ako aj ďalších živín v tele.

3. Zvyšuje hladinu energie
Odborníci odporúčajú športovcom používať ghee ako stabilný zdroj energie, čo môže platiť aj pre bežných ľudí. Mastné kyseliny v ghee sa v pečeni rýchlo spracujú a rozložia na energiu. Ghee pomáha telu vstrebávať vitamíny rozpustné v tukoch, ako sú A, D, E a K vitamíny.
4. Vysoký bod prepálenia
V porovnaní s kokosovým olejom alebo extra panenským olivovým olejom má ghee pri spracovaní vyšší bod prepálenia. To znamená, že sa nerozpadne na voľné radikály, kým teplota nestúpne na 250 °C. Tieto nebezpečné voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré spôsobujú spúšť na našom zdraví, od predčasného starnutia až po rakovinu. Keď teda konzumujete ghee, miera rizika, že sa do vášho tela dostanú tieto škodliviny, je veľmi nízka.
5. Zlepšuje tráviaci trakt, redukuje zápal
Ghee je bohaté na kyselinu maslovú. Štúdia odhalila, že ľudia s nezdravým tráviacim traktom prirodzene neprodukujú kyselinu maslovú. Keďže dobré trávenie je kľúčom k dobrému zdraviu, je nevyhnutné zaradiť do jedálnička potraviny bohaté na kyselinu maslovú, ktorá vyživuje bunky v črevách, znižuje únik nestrávených čiastočiek potravy a pomáha pri obnove sliznice čreva.
Kyselina maslová je jednou z hlavných mastných kyselín, ktoré telo potrebuje na boj proti zápalom, najmä v tráviacom trakte. Pacientom, ktorí trpia ulceróznou kolitídou, Crohnovou chorobou alebo inými zápalovými ochoreniami čriev odporúčame zaradiť do svojho jedálnička ghee. Podľa ajurvédy pomáha jemné natieranie ghee na stuhnuté kĺby zmierniť zápal, premazať kĺby a odstrániť stuhnutosť pri artritíde.
6. Zdravšia pokožka
Prirodzené vlastnosti ghee dokážu udržať pokožku dlhodobo hydratovanú. Preniká hlboko do pokožky a udržiava ju hydratovanú – suchá pokožka urýchľuje predčasné starnutie vrátane vrások, jemných liniek a ochabnutej pokožky. Aby ste tomu predišli, môžete pokožku hojne masírovať vlažným ghee, nechať ho pôsobiť 10 minút a osprchovať sa. Pravidelné používanie vám zabezpečí trvalú a žiarivú pokožku.
Čo je dôležite pri kvalite ghee?
1. Zdroj mlieka
Tradične sa pripravuje z mlieka z indických plemien kráv (ako sú Gir alebo Sahiwal), ktoré sa chovajú prirodzeným spôsobom a sú kŕmené v lete výlučne trávou a v zime senom. Tieto plemená produkujú mlieko typu A2, ktoré má vyšší obsah zdravších bielkovín a enzýmov.
2. Proces prípravy
Vďaka procesu trojitej filtrácie je z ghee úplne eliminovaná laktóza, kazeín a voda. Takto vyrobené prepustené maslo je vďaka tomu vhodné aj pre ľudí trpiacich silnou intoleranciou na laktózu. Tento proces výroby navyše zaručuje čistotu a stabilitu masla, ktoré je možné skladovať pri izbovej teplote až 8 mesiacov.

Takto špeciálne vyrobené ghee obsahuje vyššie množstvo vitamínov (napríklad A, D, E, K), mastných kyselín (ako je kyselina maslová) a antioxidantov. Má bohatú, orieškovú chuť a výraznú arómu, ktorá je výsledkom procesu výroby a zdroja mlieka. V Ajurvéde a indických tradíciách sa považuje za posvätnú potravinu, často používanú pri rituáloch, medicíne a liečbe.
Teraz ste už určite pochopili, že ghee nie je náš nepriateľ, ale dobrý priateľ, ktorého by mal mať každý doma. Hľadáte kvalitu za dobrú cenu? Zakúpte si organické ghee v grass fed kvalite s nemeckou certifikáciou od Powerlogy – teraz s 15% zľavou pre klientov nášho centra naturopatie! Organické ghee zakúpite tu a nezabudnite využiť náš kód:
NATUROPAT15
Kód platí na viaceré objednávky.