„Ako zaradím do svojho jedálnička viac zeleniny?“ Mnohí z nás si kladú túto otázku, pretože vieme, že zelenina (listová zelenina, zelená zelenina, dokonca aj tzv. zelené doplnky stravy) je plná výživných látok a je vhodná takmer pre každého.
Zelené potraviny sú bohaté na vitamíny A, C, E a K, ktoré podporujú náš zrak, imunitný systém, zdravú hladinu zápalov a mnohé ďalšie funkcie v našom tele. Sú zároveň dobrým zdrojom minerálov ako je železo, vápnik a horčík, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé kosti, svaly a fyzickú aj psychickú energiu.
Zelená a listová zelenina majú taktiež vysoký obsah vlákniny, ktorá nám pomáha udržať si dlhšie pocit sýtosti bez nadbytočných kalórií, je užitočná pri zdravej regulácii hmotnosti, zmierňuje občasnú zápchu a pôsobí priaznivo na zdravé trávenie.
Z vyššie spomenutých benefitov vyplýva, že zeleninu je vhodné pridávať do jedálnička denne, nielen raz za čas. Zelené potraviny sú ako multivitamín vo forme jedla.
Aké sú teda najlepšie spôsoby, ako do svojho jedálnička dostať dostatok zelených potravín? Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi:
- Zelené smoothie
Rozmixovaním zeleniny rozložíte celulózu, vďaka čomu sa živiny ešte ľahšie vstrebú. Jedným z najchutnejších spôsobov konzumácie zeleniny je príprava zeleného smoothie. Zelené smoothie je krémové, dostatočne sladké a zamaskujete do neho aj menej obľúbené druhy zeleniny ako sú špenát alebo ružičkový kel. Vaše smoothie bude ešte chutnejšie a zdravšie, ak ako sladidlo použijete zrelý banán, datle alebo kvalitný med.
2. Zelená šťava
Vytiahnite odšťavovač alebo mixér a pripravte si zelenú šťavu. Je to jeden z najzdravších nápojov a keď si ho pripravíte doma, tak bude nielen zdravší, ale aj lacnejší ako šťavy kupované v obchodoch a kaviarňach.
- Zelené doplnky stravy
Počuli ste už o chlorelle a zelenom jačmeni? Tieto potraviny získavajú na popularite a nie je sa čomu čudovať.
Chlorella patrí medzi najlepšie funkčné potraviny na svete. Dodá vášmu telu cenné výživné látky, podporuje imunitu a detoxikačné procesy organizmu, viaže na seba ťažké kovy a pomáha udržať hladinu cholesterolu a cukru v krvi a krvný tlak v zdravých hodnotách.
Rovnako budete profitovať aj z užívania zeleného jačmeňa. Podobne ako chlorella, aj zelený jačmeň obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, pomáha udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi, podporuje zdravie srdca a navyše napomáha pri chudnutí.
Ak si chcete byť istý kvalitou vybraných výživových doplnkov, tak siahnite po značke Green Ways, ktorá ponúka chlorellu a zelený jačmeň v bio kvalite vo forme prášku alebo tabliet. Môžete ich použiť napríklad ako náhradu zelenej zeleniny do Vášho obľúbeného smoothie.
- Pripravte si šalát
Najbežnejším spôsobom využitia listovej zeleniny je šalát. Namiesto menej výživného ľadového šalátu si zvoľte radšej zelený listový šalát alebo rímsky šalát. Vyskúšať môžete aj rukolu, špenát alebo žeruchu.
K šalátu pridajte nakrájané reďkovky, mrkvu, avokádo, uhorku, paradajku alebo inú zeleninu podľa vašej chuti. Posypte tekvicovými semienkami, nasekanými pekanovými orieškami a doplňte chudými bielkovinami (napr. kuracie prsia), aby ste získali kompletné jedlo plné vitamínov, minerálov, vlákniny, bielkovín a zdravých tukov.
- Pridajte ich k vajíčkam
Zelená zelenina výborne doplní aj pokrmy z vajec. Stačí ju nakrájať a orestovať s cibuľou na masle. Potom ju pridajte do omelety alebo miešaných vajíčok a zdravé raňajky sú na svete.
- Spravte si zelený wrap
Zabudnite na tortilly a žemle z múky plné sacharidov a použite na zabalenie sendviča alebo hamburgeru veľký list zeleného šalátu.
- Orestujte zeleninu ako prílohu k obedu
Mangold, špenát, kel alebo zelený šalát môžete ľahko a rýchlo podusiť s cibuľou, cesnakom a olivovým olejom a pripraviť si tak chutnú prílohu k obedu alebo večeri. Na spestrenie pridajte zdravé oriešky alebo semiačka.
- Urobte si kelové čipsy
Hoci nemusí nutne pripomínať klasické čipsy, táto kelová alternatíva je zdravým a chutným občerstvením napríklad k večernému pozeraniu televízie. Príprava je navyše veľmi jednoduchá. Nakrájajte kelové listy zbavené stoniek, pokvapkajte olivovým alebo kokosovým olejom, posypte soľou a korením a pečte približne 30 minút pri teplote 300 stupňov.
- Pridajte špenát do talianskych jedál
Špenát je vynikajúcim doplnkom omáčok na cestoviny, pizze a cestovinových jedál. Je to zelenina, ktorá sa výborne kombinuje s pestom, olivami, paradajkami, olivovým olejom a ďalšími bežnými prísadami talianskej kuchyne. Ako náhradu za špenát môžete vyskúšať aj rukolu.
- Pridávajte zeleninu do polievok a dusených pokrmov
Takmer každý druh polievky alebo duseného jedla môže využiť zeleninu na dodanie živín, objemu a chuti. Jednoducho pridajte do receptu hrsť nakrájanej listovej zeleniny. Varíte čínske jedlo? Skúste použiť nakrájaný bok choy (druh čínskej kapusty) do jedla spolu s cibuľou, kuracími prsiami a čínskym korením.
Záver
Ak do svojho každodenného jedálnička zaradíte viac zelene, získate nielen viac energie, ale podporíte aj svoje celkové zdravie. V prípade, že vás vyššie spomenuté recepty nepresvedčili alebo ste veľkým nepriateľom zeleniny, siahnite aspoň po zelených doplnkoch výživy ako sú chlorella a zelený jačmeň. Môžete ich použiť ako praktickú a zdravú náhradu zelenej zeleniny vo vašom obľúbenom smoothie a ovocnej šťave, alebo ich len jednoducho zapiť vodou. Vaše telo sa vám za to odvďačí. Ak sa vo svete výživových doplnkov a zdravej výživy cítite stratení, prípadne potrebujete poradiť s riešením konkrétneho zdravotného problému, oslovte nás a my vám pomôžeme zostaviť protokol na mieru.