Vyhľadať
Vyhľadať
Vyhľadať
chladivy citron

Chladivá výživa pre horúce dni: Ajurvédsky sprievodca letným stravovaním

Leto je podľa ajurvédskej medicíny obdobím, kedy dominuje tzv. pitta dóša – energia spojená s ohňom a teplom. Ak sa v tele nahromadí príliš veľa tejto energie, môže dôjsť k nerovnováhe, ktorá sa prejaví podráždenosťou, zápalmi, tráviacimi ťažkosťami či zhoršením stavu pokožky. 

Ajurvéda preto odporúča v horúcich mesiacoch obmedziť potraviny a spôsoby prípravy jedál, ktoré vnútorné teplo ešte zvyšujú. Naopak, ideálna je ľahká, svieža strava s ochladzujúcim účinkom. 

10 skupín potravín a jedál, ktorým sa v lete radšej vyhnite

1. Vyprážané a grilované jedlá

Všetky druhy vyprážaných a grilovaných jedál zvyšujú vnútornú teplotu a zaťažujú pečeň. Grilovanie na priamom ohni navyše vytvára toxické látky a tým zvyšuje zápal v tele.

2. Červené mäso

Za veľmi zahrievajúce sú považované hovädzie, bravčové aj jahňacie mäso.

3. Pikantné korenie a silné prísady

Čili, čierne korenie, kajenské korenie a iné pálivé druhy korenínv vedú k zvýšeniu vnútornej teploty tela. Hoci sú zázvor, cesnak a cibuľa považované za prospešné a zdravé potraviny, tak vo väčšom množstve tiež pôsobia zahrievajúco. 

chladiva vyziva

4. Alkohol

Všetky druhy alkoholických nápojov zvyšujú vnútorné teplo a zároveň dehydratujú.

5. Rafinovaný cukor

Podporuje zápalové procesy v tele a rozkolísava jeho energetickú rovnováhu.

6. Ťažko stráviteľné strukoviny a obilniny

Cícer, čierna fazuľa a fazuľa kidney patria medzi ťažko stráviteľné strukoviny najmä v horúcom letnom počasí. Z obilnín sú to predovšetkým pšeničné výrobky z rafinovanej múky.

7. Ťažké mliečne výrobky

Tučné mliečne produkty ako sú plnotučné mlieko, smotana a tučné syry v horúčave zaťažujú trávenie.

8. Nadbytok tukov a olejov

Sezamový olej je vhodné v lete obmedziť, je totiž veľmi zahrievajúci. Platí to aj pre niektoré druhy orechov (vlašské, kešu, para), ktoré sú v lete príliš ťažké na trávenie. Pozor si dajte aj na avokádo, ktoré je síce výživné, ale príliš mastné a v lete pôsobí ťažko.

9. Slané a konzervované jedlá

Prispievajú k zadržiavaniu vody v tele a prehlbujú vnútorné teplo.

10. Kofeínové nápoje

Káva, silný čaj a energetické nápoje dehydrujú organizmus a stimulujú pitta dóšu. 

Čo teda jesť v lete? Ochladzujúce alternatívy podľa ajurvédy

V lete odporúčame siahnuť predovšetkým po ľahko stráviteľných a ochladzujúcich potravinách ako sú napríklad uhorky, kokosová voda, melóny, mäta, čerstvé bylinky (koriander, bazalka), feniklové semienka a basmati ryža. Váš letný jedálniček by mal byť nielen ľahký, ale aj svieži a s vysokým obsahom vody, ktorá pomáha udržiavať vnútornú rovnováhu organizmu. Vyskúšajte tieto alternatívy k zahrievajúcim potravinám:

  • Vyprážanie jedál a grilovanie jedál na priamom ohni skúste vymeniť za varenie v pare, dusenie so zeleninou alebo ľahké restovanie na malom množstve ghee. Vhodné sú aj jedlá pripravené “al dente” a pečenie pri nízkych teplotách s pridaním ochladzujúcich byliniek. Medzi ochladzujúce pokrmy patria aj rôzne šaláty pripravené z čerstvej surovej zeleniny.
  • Vyhnite sa červenému mäsu a siahnite po tzv. bielych rybách (treska, pstruh, morský vlk) alebo kuracom mäse bez kože. Vhodnou bezmäsitou alternatívou sú tofu, tempeh, zelená mungo fazuľka alebo cottage cheese.
76247701ddaacb5132217e50ea0028f2
  • Namiesto pikantných korenín, zázvoru, cesnaku a cibule dochuťte svoje jedlá bylinkami ako sú koriander (listy aj semená), kardamóm, fenikel, mäta a bazalka svätá (tulsi).
  • Vyhnite sa alkoholu a v letnom horúcom počasí sa osviežte kokosovou vodou, vychladeným mätovým čajom s citrónom, ružovou vodou s trochou medu, čerstvými ovocnými šťavami zriedenými s vodou alebo tradičným indickým jogurtovým nápojom Lassi s mätou či kardamómom.
  • Vymeňte rafinovaný cukor  za alternatívne sladidlá a jedlá oslaďte medom (pozor, nezohrievať!), javorovým sirupom, stéviou, čerstvým ovocím, ďatľami alebo sušenými hrozienkami namočenými vo vode.
  • Namiesto ťažko stráviteľných strukovín a obilnín siahnite po basmati ryže, pohánke, quinoe, mungo fazuľke alebo amarante.
  • Nahraďte mliečne výrobky – dajte prednosť kokosovému alebo mandľovému mlieku, kokosovej smotane alebo malému množstvu prepusteného masla ghee (o benefitoch ghee si môžete prečítať tu).
  • Namiesto tukov a orechov použite pri príprave jedál kokosový olej, ktorý ma ochladzujúci účinok. V malom množstve je vhodný aj olivový olej. Namiesto orechov dajte prednosť semienkam, napríklad slnečnicovým semienkam namočeným vo vode, tekvicovým semienkam, feniklovým semienkam alebo chia semienkam namočeným v kokosovom mlieku.
  • Pred slanými a konzervovanými potravinami uprednostnite ako dochucovadlo citrónovú šťavu, čerstvé bylinky, prípadne morskú soľ v minimálnom množstve. Čerstvé šaláty si dochuťte napríklad mätovým alebo koriandrovým dressingom. Omáčky a dipy z mäty a koriandra sa hodia nielen k zelenine, ale aj k ryži.
  • Nahraďte kofeín a doprajte si šálku čaju z čakanky, ochladzujúce bylinkové čaje (rumanček, mäta, levanduľa), ružovú vodu s kardamómom, studený nálev z ibišteka alebo čaj z praženého jačmeňa.

Letná strava by mala byť predovšetkým ľahká, ochladzujúca a hydratujúca. Namiesto preťažovania tela ťažkými a zahrievajúcimi jedlami si doprajte svieže chute, ktoré vás príjemne osviežia a zároveň podporia zdravie pokožky, trávenie a celkovú rovnováhu tela. Ajurvéda nás učí, že naše telo je zrkadlom prírody – a preto je múdre prispôsobiť sa jej rytmom. V lete ochlaďme nielen naše telo, ale aj myseľ, cez výber správnej výživy. 

Zdieľajte tento článok

0