Leto je podľa ajurvédskej medicíny obdobím, kedy dominuje tzv. pitta dóša – energia spojená s ohňom a teplom. Ak sa v tele nahromadí príliš veľa tejto energie, môže dôjsť k nerovnováhe, ktorá sa prejaví podráždenosťou, zápalmi, tráviacimi ťažkosťami či zhoršením stavu pokožky.
Ajurvéda preto odporúča v horúcich mesiacoch obmedziť potraviny a spôsoby prípravy jedál, ktoré vnútorné teplo ešte zvyšujú. Naopak, ideálna je ľahká, svieža strava s ochladzujúcim účinkom.
10 skupín potravín a jedál, ktorým sa v lete radšej vyhnite
1. Vyprážané a grilované jedlá
Všetky druhy vyprážaných a grilovaných jedál zvyšujú vnútornú teplotu a zaťažujú pečeň. Grilovanie na priamom ohni navyše vytvára toxické látky a tým zvyšuje zápal v tele.
2. Červené mäso
Za veľmi zahrievajúce sú považované hovädzie, bravčové aj jahňacie mäso.
3. Pikantné korenie a silné prísady
Čili, čierne korenie, kajenské korenie a iné pálivé druhy korenínv vedú k zvýšeniu vnútornej teploty tela. Hoci sú zázvor, cesnak a cibuľa považované za prospešné a zdravé potraviny, tak vo väčšom množstve tiež pôsobia zahrievajúco.

4. Alkohol
Všetky druhy alkoholických nápojov zvyšujú vnútorné teplo a zároveň dehydratujú.
5. Rafinovaný cukor
Podporuje zápalové procesy v tele a rozkolísava jeho energetickú rovnováhu.
6. Ťažko stráviteľné strukoviny a obilniny
Cícer, čierna fazuľa a fazuľa kidney patria medzi ťažko stráviteľné strukoviny najmä v horúcom letnom počasí. Z obilnín sú to predovšetkým pšeničné výrobky z rafinovanej múky.
7. Ťažké mliečne výrobky
Tučné mliečne produkty ako sú plnotučné mlieko, smotana a tučné syry v horúčave zaťažujú trávenie.
8. Nadbytok tukov a olejov
Sezamový olej je vhodné v lete obmedziť, je totiž veľmi zahrievajúci. Platí to aj pre niektoré druhy orechov (vlašské, kešu, para), ktoré sú v lete príliš ťažké na trávenie. Pozor si dajte aj na avokádo, ktoré je síce výživné, ale príliš mastné a v lete pôsobí ťažko.
9. Slané a konzervované jedlá
Prispievajú k zadržiavaniu vody v tele a prehlbujú vnútorné teplo.
10. Kofeínové nápoje
Káva, silný čaj a energetické nápoje dehydrujú organizmus a stimulujú pitta dóšu.
Čo teda jesť v lete? Ochladzujúce alternatívy podľa ajurvédy
V lete odporúčame siahnuť predovšetkým po ľahko stráviteľných a ochladzujúcich potravinách ako sú napríklad uhorky, kokosová voda, melóny, mäta, čerstvé bylinky (koriander, bazalka), feniklové semienka a basmati ryža. Váš letný jedálniček by mal byť nielen ľahký, ale aj svieži a s vysokým obsahom vody, ktorá pomáha udržiavať vnútornú rovnováhu organizmu. Vyskúšajte tieto alternatívy k zahrievajúcim potravinám:
- Vyprážanie jedál a grilovanie jedál na priamom ohni skúste vymeniť za varenie v pare, dusenie so zeleninou alebo ľahké restovanie na malom množstve ghee. Vhodné sú aj jedlá pripravené “al dente” a pečenie pri nízkych teplotách s pridaním ochladzujúcich byliniek. Medzi ochladzujúce pokrmy patria aj rôzne šaláty pripravené z čerstvej surovej zeleniny.
- Vyhnite sa červenému mäsu a siahnite po tzv. bielych rybách (treska, pstruh, morský vlk) alebo kuracom mäse bez kože. Vhodnou bezmäsitou alternatívou sú tofu, tempeh, zelená mungo fazuľka alebo cottage cheese.

- Namiesto pikantných korenín, zázvoru, cesnaku a cibule dochuťte svoje jedlá bylinkami ako sú koriander (listy aj semená), kardamóm, fenikel, mäta a bazalka svätá (tulsi).
- Vyhnite sa alkoholu a v letnom horúcom počasí sa osviežte kokosovou vodou, vychladeným mätovým čajom s citrónom, ružovou vodou s trochou medu, čerstvými ovocnými šťavami zriedenými s vodou alebo tradičným indickým jogurtovým nápojom Lassi s mätou či kardamómom.
- Vymeňte rafinovaný cukor za alternatívne sladidlá a jedlá oslaďte medom (pozor, nezohrievať!), javorovým sirupom, stéviou, čerstvým ovocím, ďatľami alebo sušenými hrozienkami namočenými vo vode.
- Namiesto ťažko stráviteľných strukovín a obilnín siahnite po basmati ryže, pohánke, quinoe, mungo fazuľke alebo amarante.
- Nahraďte mliečne výrobky – dajte prednosť kokosovému alebo mandľovému mlieku, kokosovej smotane alebo malému množstvu prepusteného masla ghee (o benefitoch ghee si môžete prečítať tu).
- Namiesto tukov a orechov použite pri príprave jedál kokosový olej, ktorý ma ochladzujúci účinok. V malom množstve je vhodný aj olivový olej. Namiesto orechov dajte prednosť semienkam, napríklad slnečnicovým semienkam namočeným vo vode, tekvicovým semienkam, feniklovým semienkam alebo chia semienkam namočeným v kokosovom mlieku.
- Pred slanými a konzervovanými potravinami uprednostnite ako dochucovadlo citrónovú šťavu, čerstvé bylinky, prípadne morskú soľ v minimálnom množstve. Čerstvé šaláty si dochuťte napríklad mätovým alebo koriandrovým dressingom. Omáčky a dipy z mäty a koriandra sa hodia nielen k zelenine, ale aj k ryži.
- Nahraďte kofeín a doprajte si šálku čaju z čakanky, ochladzujúce bylinkové čaje (rumanček, mäta, levanduľa), ružovú vodu s kardamómom, studený nálev z ibišteka alebo čaj z praženého jačmeňa.
Letná strava by mala byť predovšetkým ľahká, ochladzujúca a hydratujúca. Namiesto preťažovania tela ťažkými a zahrievajúcimi jedlami si doprajte svieže chute, ktoré vás príjemne osviežia a zároveň podporia zdravie pokožky, trávenie a celkovú rovnováhu tela. Ajurvéda nás učí, že naše telo je zrkadlom prírody – a preto je múdre prispôsobiť sa jej rytmom. V lete ochlaďme nielen naše telo, ale aj myseľ, cez výber správnej výživy.